Mindenki által szeretett és imádott hagyományos tejberizs elkészítése szörnyen egyszerű. Ezért is lett ennyire népszerű étel. Amikor csak egy gyors ebédre van időnk remek választás lehet ez a tejberizs.
Hagyományos tejberizs recept
- A rizst megmossuk.
- Egy fazékba beleöntjük a tejet és a vizet, majd hozzáadjuk a rizst.
- Felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük a hagyományos tejberizst. Időnként megkavarjuk, nehogy leragadjon.
- Amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk a cukrot.
- Tálaláskor a hagyományos tejberizst meghintjük kakaóporral és cukorral.
Hagyományos tejberizs
Tejberizs hozzávalók
- 12 dkg rizs
- 5 dl tej
- 1 dl víz
- 3 evőkanál cukor + 2 evőkanál cukor végén az ízesítéshez
- kakaópor ízlés szerint
Tejberizs elkészítése
- A rizst megmossuk.
- Egy fazékba beleöntjük a tejet és a vizet, majd hozzáadjuk a rizst.
- Felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük a hagyományos tejberizst.
- Időnként megkavarjuk, nehogy leragadjon.
- Amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk a cukrot.
- Tálaláskor a hagyományos tejberizst meghintjük kakaóporral és cukorral.
Plusz Tippek a Tejberizshez
Íme itt van néhány tipp, hogy még finomabb és ízletesebb legyen a tejberizs élménye:
- Alapanyagok:
- Válassz jó minőségű rizst, például rövidszeműt, amely megfelelően fel tudja szívni a tejet.
- Ízlés szerint adhatsz hozzá vaníliát vagy fahéjat a különlegesebb ízért.
- Rizs előkészítése:
- Mosd meg a rizst hideg víz alatt, addig amíg a víz tiszta nem lesz. Ezzel eltávolítod a felesleges keményítőt.
- Főzés:
- Használj vastag aljú lábast, hogy a rizs egyenletesen főjön és ne ragadjon le az edény aljára.
- Főzd a rizst közepes lángon.
- Időnként keverd meg a rizst a főzés során, hogy elkerüld a odaégést és egyenletesen főjön.
- Figyelj a folyadékszintre, és szükség esetén adj hozzá még tejet.
- Tálalás és ízesítés:
- Édesítéshez használj cukrozott kakaóport, fahéjat, lekvárt vagy mézet az ízlésed szerint.
További tippekért olvasd el a 3 titok a tökéletes tejberizs elkészítéséhez és a Tejberizs főzése: 4+1 tipp a tejberizs főzéséhez cikkemet is! Ezek biztos segíteni fognak még finomabb tejberizst készíteni.
Jó étvágyat kívánok!